De oudere mens

 

Ervaringsdeskundig op het gebied van 

Opleidingen

Psychologie (Rijksuniversiteit Groningen)

Gestalttherapie (Nederlandse Academie voor Psychotherapie)

EMDR (Academie voor Psychodynamica)

Familie-opstellingen (WELopstellingen)

Relatietherapie

Werken met samengestelde gezinnen

Rouwverwerking bij kinderen

Werken met ziekte

 

De Oudere mens

In mijn studie heb ik mij gespecialiseerd in ouderen. Voor een onderzoek mocht ik een aantal ouderen interviewen over hun leven. De verschillen in levensloop en karakter, de veerkracht waarmee mensen de tegenslagen in hun leven hadden doorstaan, de levenslust die mensen ondanks hun beperkingen nog steeds lieten zien, en de wijsheid die met de jaren was gekomen. Maar ook de pijn, de spijt die mensen soms hebben over hoe ze op situaties hebben gereageerd, boeiden mij mateloos. Deze interesse is er nu, ruim 30 jaar later, nog steeds.

Mensen zijn welkom met hun verhaal. Ik zal mij altijd inzetten om zonder oordeel te luisteren, vanuit liefde voor degene die tegenover mij zit en die verder wil in het leven of zonder pijn wil terugkijken op hoe situaties zijn verlopen.

Begeleiding bij dementie

Ik zet mijn kennis en ervaring van de gestaltbenadering o.a. in in het verpleeghuis waar ik werk. Ik ondersteun hier teams van professionals die zorgen voor mensen met dementie. De gestaltbenadering is uitermate passend bij de begeleiding van mensen met dementie. De uitdaging bij mensen met dementie is om het contact volledig aan te gaan in het hier-en-nu. Dat is één van de basisprincipes van onze gestaltbenadering. Daarbij is ieder mens uniek, dus ook elke persoon met dementie. Wat iemand nodig heeft, is daarbij elke keer weer een puzzel, waarvan de stukjes bestaan uit karakter, levensgeschiedenis, soort dementie, reacties en prikkels uit de omgeving, enzovoort, enzovoort. Ik houd er van om deze puzzel keer op keer te leggen en zo de wereld van de dementerende en zijn omgeving zo plezierig mogelijk te maken.

Ook mantelzorgers van mensen met dementie kunnen mij inschakelen voor hulp en ondersteuning.

Verder ben ik beschikbaar voor zorgorganisaties die de deskundigheid van een psycholoog nodig hebben voor het goed kunnen verzorgen en begeleiden van cliënten met dementie. Ik heb ruime ervaring in het begeleiden van omgaan met Onbegrepen gedrag. Verder bied ik ondersteuning bij het implementeren van de Persoonsgerichte benadering (Kitwood…) die het Ministerie van Volksgezondheid voorschrijft middels de Richtlijn Dementiezorg (oid).

Voel je welkom voor een kennismakingsgesprek waarin we onderzoeken wat ik voor je kan betekenen. Maak een afspraak hier.

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?