Hoogsensitieve mensen (ook wel HSP-ers genoemd) verwerken prikkels anders dan gemiddelde mensen. Prikkels als geluid, licht, geuren, maar ook emoties van andere mensen, komen heviger binnen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat je bij HSP-ers een hogere hersenactiviteit kan waarnemen bij prikkels dan gemiddeld.
Hoogsensitiviteit is een eigenschap die veel voordelen, maar ook nadelen heeft. De vele prikkels die we ervaren in de huidige maatschappij, zijn meer belastend voor HSP-ers, waardoor zij meer tijd en rust nodig hebben om deze te verwerken. Tegelijk voelen HSP-ers situaties vaak beter aan dan gemiddeld en weten ze goed wat mensen nodig hebben. Bovendien kunnen HSP-ers intens genieten van dingen als kunst en natuur.
HSP-ers hebben meestal een intens gevoelsleven. Dat geeft vaak hogere pieken, maar ook diepere dalen. HSP-ers staan voor de uitdaging om hun grenzen goed te kennen en daar ook naar te leven. Dit geldt natuurlijk voor ieder mens. Maar als een HSP-er zijn grenzen niet goed bewaakt, zijn de gevolgen ook groter dan bij een gemiddeld mens.
In de Westerse samenleving, waarin we veel van elkaar vragen als mensen, kan het nog wel eens moeilijk zijn om een goede balans te vinden tussen activiteit en de broodnodige ontprikkeling. Het percentage HSP-ers dat een burn-out heeft meegemaakt, is dan ook hoger dan gemiddeld. Veel mensen komen er door een burn-out pas achter dat ze hoogsensitief zijn.
Wil je weten of je hoogsensitief bent? Doe dan hier* de test.
Meer lezen over HSP? Op dezelfde website vind je ook talloze boeken** over hoogsensitiviteit.
Of neem een abonnement op HSP Magazine
Vind je het moeilijk om met je hoogsensitiviteit om te gaan en kun je er wel wat hulp bij gebruiken? Voel je welkom voor een kennismakingsgesprek waarin we onderzoeken wat ik voor je kan betekenen.